February 17, 2015

"Armastuse 40 reeglit" raamatust

Tegu on raamatuga, millele ma viimastel nädalatel pühendusin. Nüüd sai see läbi ja tekis tunne, et tahaksin ka teiega jagada seda kogemust.

Tegu on Türgi kirjaniku Elif Shafaki romaaniga sufi müstikust Rumist, kes elas 13. sajandil. Samal ajal on raamatusse sisse põimitud tänapäeva ühe koduperenaise elu ja väljakutsed armastuses.

Kuigi pealkirja järgi võiks arvata, et järjekordne armastusromaan, siis ettevaatust- hinnangud! Raamat on väga sügavasisuline ja vaimne lugemisteos, mis on kirjutatud lihtsalt ja arusaadavalt. Läbivaks teemaks on kõige puhtamakujulisem armastus (mitte romantiline armastus, aga natukene ka seda), mis muudab inimesi, hingesid ja saatusi, kui me laseme sellel enda ellu tulla ja vajaliku aja olla. Raamat räägib ka sellest, kuidas me kipume andma kergekujuliselt hinnanguid ja unustame seejuures täiesti ära iseennast, kontakti endaga, kust tegelikult armastus alguse saab. Mulle meeldib ka see, et see raamat ei ole klassikaline vaimne õpetusraamat, vaid tegu on konkreetse looga, mille sisse on põimitud kuldaväärt sõnumeid, mis haakub igaühe eluga, kes seda loeb.

Raamat avardab tolerantsuse piire ja nägemust armastusest, kui elujõu allikast.
Tähtis on see, mis asub südames. Kogu meie maailm algab igaühe südamest.

Mõned katkendid, mis mind eriti puudutasid:

Varemetes on peidus aarded. Murtud südames on peidus aarded.

Kannatlikkus ei tähenda tegevusetut vastupidamist. See tähendab, et oled piisavalt kaugelenägelik, et usaldad kulgemise lõpptulemust. Mida tähendab kannatlikkus? See tähendab, et vaatad okast ja näed roosi, vaatad ööd ja näed koitu. Kannatamatus tähendab, et oled liiga lühinägelik, et ei suuda näha tulemust. Kuusirbi täiskuuks kasvamiseks on vaja aega.

Roos võetakse vastu koos okastega, elu raskused koos elu toredustega.

Ämmaemand teab, et kui ei ole valu, siis lapse tee ei avane ja ema ei saa last sünnitada. Samamoodi on raskusi vaja selleks, et uus Mina saaks sündida.

Püüa mitte vastu seista muutustele, mis sind tabavad. Lase parem elul läbi iseenda elada. Ja ära muretse sellepärast, et su elu pöördub pahupidi. Kuidas sa tead, et see pool, millega harjunud oled, on parem kui see, mis tuleb?

Kui õpid end täielikult tundma, seisad ausalt ja karmilt silmitsi nii oma tumedamate kui ka heledate külgedega, siis jõuad kõrgemasse teadvuse seisundisse.

Kui tahad muuta seda, kuidas teised sinusse suhtuvad, siis pead kõigepealt muutma oma suhtumist iseendasse. Kui sa ei õpi end armastama, täielikult ja siiralt, siis ei saa keegi sind armastada. Aga kui sa jõuad sellele tasandile, siis ole tänulik iga okka eest, millega sind torgatakse. See on märk, et varsti külvatakse sind üle roosidega.

Ära vaeva oma pead sellega, kuhu tee sind viib. Keskendu parem esimesele sammule. See on kõige raskem ja selle pead tegema sina. Kui oled selle sammu astunud, siis lase asjadel kulgeda oma loomulikku rada ja kõik sujub iseenesest.

Ükskõik, mida me teeme, oluline on see, mis toimub meie südames, mitte see, mis mulje me jätame.

Mõte, nagu me saaksime juhtida oma elu kulgu ratsionaalsete otsuste kaudu, on sama absurdne kui et kala püüaks valitseda ookeani, kus ta ujub.

Jumala armastus on lõputu ookean ja inimesed püüavad võtta sealt nii palju vett kui suudavad. Aga lõppude lõpuks oleneb see, kui palju vett me saame, sellest, kui suur on meie kruus. Mõnel on vaat, mõnel ärmber, mõnel aga ainult kauss.

Elada tähendab pidevalt värvi muuta.

Armastust pole võimalik selgitada, aga armastus selgitab kõike.

Maailm on nagu lumine mägi, millelt su häält vastu kajab. Kõik, mida sa räägid, nii hea kui ka halb, tuleb mingi moel su juurde tagasi.

Me ei pea otsima armastust endast väljaspoolt. Meil pole vaja teha muud, kui kõrvaldada tõkked enda sees, mis hoiavad meid armastusest eemale.

See, kes arvab, et teab kõiki vastuseid, on kõige rumalam.

Enamasti on see, kes kaebab teiste vigade üle, on valel teel.

Kui inimene on samasugune enne ja pärast seda, kui ta armastas, siis tähendab see, et ta ei armastanud piisavalt palju.

Selleks, et saada siidi, peab siidiuss surema.

Ma ei osanud arvatagi, et tegin kõige tavalisema ja kõige valusama vea, mida naised alati teinud: uskusin lihtsameelselt, et oma armastusega suudan muuta meest, keda armastan.

Elus ei ole sellist asja nagu vara või hilja. Kõik toimub õigel ajal!

Selles maailmas viivad meid edasi mitte sarnasused ja korrapärad, vaid täielikud vastandid. Ja kõik kogu maailma vastandid on olemas igaühes meist.

Tee mehe südamesse võib mõnikord viia naise kaugele eemale iseendast.

Iga võitja kaldub arvama, et on igavesti võidukas. Iga kaotaja kipub kartma, et on alatiseks löödud. Aga mõlemad eksivad ja seda samal põhjusel. Kõik muutub.


Ja see oli väga väike osa raamatust. Isegi nüüd imestan, KUI palju pärleid üks 400lk romaan võib sisaldada!

Raamathttp://www.rahvaraamat.ee/p/armastuse-40-reeglit-romaan-rumist/591646/et?isbn=9789949947362

Rumi FB lehekülghttps://www.facebook.com/mevlana?fref=ts



No comments:

Post a Comment