May 8, 2014

Naised, teile, kes te jäite (väike)lapsega kahekesi

Sarnane tõmbab sarnast. Nii jõuavad minu ellu katki läinud väikelastega perekondade lood. Kõigepealt tekis minus viha. Viha nende meeste suhtes, ja nende tegude suhtes. Nüüd on see asendunud kurbusega. Väga sügava kurbusega, sest ma tean, mida need naised läbi elavad. Ja see pole üldse lihtne. Seda saab mõista vaid inimene, kes on samas olukorras olnud. Kõik teised võivad vaid oletada. 

Kui su maailm kukub kokku. Su unistused, su rõõmud, ilusad ajad- kõik on hetkega läinud. Sa satud sügavasse pimedusse. Sa pead kombates sealt väljapääsu otsima, kuigi ei tea kuidas ega tahagi. Tahakski sinna põhja jääda. Ja siis on see väike inimene su kõrval. Kelle jaoks sa oled kogu maailm. Ja sa mõistad, et kui sina oled katki, siis st et ka tema maailm on katki. Aga sa ei saa seda tervendada hetkega. Sa ei saa ennast tervendada hetkega. Ja sul hakkab veel valusam sellest kõigest. Sest sa saad aru, et ka lapse maailm on kokku varisenud. Vähemalt mingiks ajaks. Kuni sa ei saa jälle jalule. Ja sa hakkad jalule tõustma. Kiiremini, kui teeksid seda üksinda. Sest sa tahad, et see väike inimene su kõrval saaks oma maailma võimalikult kiiresti tagasi. Oma turvalisuse, keskpunkti ja naeratava ema tagasi.

Kuidas seda teha?

- ole teadlik sellest, et purunenud suhe võrdub leinaprotsessiga, mida kogeme, kui sureb meie lähedane inimene. Kõik etapid (eitus, viha, kurbus, leppimine) on vaja läbi tunda. Selleks on vaja aga võtta aega ja lubada endale kogeda just neid tundeid, mida sa hetkel tunned. http://tnk.tartu.ee/0lahutusest.html

- saa vihaseks! Olukorra, oma kaaslase, elu, iseenda peale. Saa vihaseks, sest vihal on edasikandev jõud. Kurbusega on passiivne tunne ja sellega sa võid väga kauaks toppama jääda. Naised kipuvadki pigem kurvastama, aga üks korralik vihastamine aitab sul vabaneda süümepiinadest ja "aga"dest. Luba endal tunda viha. Ja su halvad tunded hakkavad lahustuma. Sa jõuda kurbuseni, aga mitte ennast materdades, vaid sügava ja puhta kurbuseni, mis on kohati isegi ilus. Ja peale seda sa suudadki olukorraga leppida.

- kui sa oled seni mõelnud pere, kaaslase, ühiskonna heaolule, siis nüüd on aeg hakata mõtlema iseenda ja lapse heaolule. Sina oled lapsega otseses ühenduses. Tekita teie ümber turvaline mull ja hakka mõtlema, kuhupoole see mull peaks hakkama liikuma. Mis on teie jaoks praegu parim? Mida te selleks vajate? Mis on järgmised sammud, mida peate tegema? See, mis on hea sinu jaoks on hea ka sinu lapse jaoks.

- võta vastu otsus. Olgu see otsus "ma anna talle veel ühe võimaluse" või "ma kannatan seda jama veel kuu aega ja siis teen uue otsuse" või "ma kolin homme välja" Missugune iganes hetkel su otsus pole, sul hakkab kergem! Ilma konkreetse otsuse (ja tähtajata kui otsus pole lõplik) sa vindud ja sul on väga raske olla. Otsus teeb su olemise kergemaks.

- sea oma piirid. Ja ära lase kellegil nendest üle astuda. Sina tead, mis on sulle hea ja sina tead, mis on su lapsele parim. Sulle on selleks antud võimas emainstinkt. Usalda seda ja järgi seda. Siis on sul laps kindlasti õnnelik!

- ole teadlik oma õigustest, mis sul tulenevad seadusest. Siis ei saa sind keegi tasakaalust välja lüüa.

- ära jää koju istuma! Suhtle, liigu ringi ja leia endale tegevust. Kui laps on veel väga väike, siis tee seda kõike lapsega koos. Kui laps on suurem ja sul on olemas talle turvaline hoidja, siis võta aega ka iseendale. Aga ära jää koju istuma!

- räägi, räägi ja veel kord räägi sellest mida sa tunned, läbi elad, ja veel kord, mida sa tunned. Olgu selleks hea sõbranna, psühholoog või suhteliselt võõras inimene, kes on olnud nt sarnases olukorras. Sest alguses sa tahadki palju sellest rääkida. See on loomulik ja vajalik. Rääkimine aitab sul olukorda analüüsida ja jõuda lahendusteni, mis on just sulle kõige sobivamad.

- anna endale aega. Ja ma luban sulle, et ajaga läheb sul kergemaks. Ära kiirusta õnnelikuks saamisega. Vahepeal peab olema kurb ja mõtisklema, et uuesti mitte samasse auku kukkuda. Võta see aeg ja sa näed, kuidas sa hakkad tibusammudel edasi liikuma.

Ühest filmilõigust mõtlemapanev vestlus.
Naine: "Miks see pidi minuga juhtuma? Miks Jumal tahab, et ma niimodi kannataks?
Preester: "Niimodi Jumal suhtleb sinuga. Läbi selle olukorra tahab ta sulle midagi öelda. Kuulata."
Naine: "Aga mida ta tahab mulle öelda, kui mees oli see, kes mind reetis ja läks teise juurde? Miks mina pean kannatama?"
Preester: " Niisugused armukolmnurgad saadab Jumal nende eluteele, kes on iseennast unustanud. Läbi selle valu jõuab inimene iseenda tegeliku olemuseni. Selleni, kes ta tegelikult on ja milleks ta on tulnud siia maailma. See ongi see sõnum, mida Jumal tahab edastada. Leia tee tagasi ideenda juurde."

---------------------------------------------------

Kui sa tõesti tahad teada, mis on viha,
siis mine sellesse, mediteeri sellest,
maitse seda mitmel viisil,
lase sellel endas toimida,
ole sellest ümbritsetud, ole selle pilve all,
taju kogu selle valu ja mürki,
ja kuidas see sind maha surub, 
kuidas see loob su olemusse pimeda oru,
kuidas sa selle kaudu põrgusse langed,
kuidas selle vool sind alla kisub.
Tunneta seda, tea seda.
Ja mõistmine käivitab sinus muutuse.
Et tõde teada saada, tuleb muutuda.

Tõde teeb vabaks- aga see peab olema su enda tõde.

Osho

No comments:

Post a Comment