August 2, 2014

meie välismaailm on meie sisemaailma peegel- kuidas nii?

Palju räägitakse peegeldustest ja sellest, kuidas ümbritsevad inimesed ja kogu meie elu on peegelpilt meist endist. Täna sõitsin Tallinna poole, vaatasin imeilusa Eesti looduse metsa ja viljapõldusid ja sain aru, et tegelikult maailm meie ümber on neutraalne. Puud, põõsad, loomad, linnad, seal elavad inimesed- nad lihtsalt on. Tähenduse annavad sellele inimesed ise ja igaüks läbi oma prisma. Läbi selle prisma, kes temast aastatega saanud on.

Järgmisel hetkel hakkasin jälgima seda, missugusena maailm ja inimesed selles mulle tunduvad? Positiivsete seikade ja armsate inimeste puhul ei mõtle me kunagi, et see võiks olla peegel. Peegel meie enda nendest omadustest, mida teises inimeses imetleme. Aga õpetavad meid kõige rohkem need negatiivsed seigad ja käitumismallid, mida märkame teistes inimesest. Sest üllatus, üllatus- ka need omadused on meie sees olemas! Nii uskumatu kui see ka ei tundu- me lihtsalt tihti ei tahagi tunnistada endale oma varjukülgi. Ja mida rohkem eitame neid endas, seda rohkem ärritab meid see välismaailmas.

Kui ma selle läbi tunnetasin, siis sain aru, et me võime unistada ideaalsest elust, kaaslasest, töökohast ja õnnest, kuid seni, kuni me ei muutu ise ideaalseks, ei muutu selleks ka meie elu. Paraku on tõsiasi, et keegi meist ei muutu kunagi ideaalseks, st on suht mõtetu eeldada, et meid ümbritsev maailm seda oleks.

Lahendus? Kuna ümbritsev maailm peegeldab meile meie varjatud külgi, siis parim, mis sa teha saad on õppida mitte ideaalset maailma armastama; kõikide tema vigade ja varjukülgedega. See tähendab, et sa õpid armastama ka oma varjatud külgi; võib olla isegi neid teadmata. Kui sa õpid armastama oma varjatud külgi, siis sa õpid armastama ennast just sellisena nagu sa oled- oma tugevuste ja nõrkustega, isegi pahedega. Ja kui sa oled juba nii kaugel.. siis ideaalist kauge maailm ei põhjusta sulle enam valu ja muresid.

Loomulikult see toimib ka vastupidises suunas. Teatud omadusi enda juures me suudame ajaga arendada, isegi muuta. Kui see meil õnnestub, siis muutub sellevõrra ka välismaailm meie ümber. See on raudpolt nii!

Nii et siinkohal oleks sobilik palve- "Jumal, anna mulle meelekindlust leppida asjadega, mida ma muuta ei saa (ikka endas), julgust muuta asju, mida ma muuta saan (samuti endas), ja tarkust nende vahel alati vahet teha."

No comments:

Post a Comment